ד"ר נח חכם
נמצאו 27 תוצאות חיפוש
קרבנות המועדים בפרשת פנחס
ד"ר נח חכםהאם ניתן ללמוד מקרבנות כל חג על אופיו של החג?
הנהגה - הסמכות והזכות
ד"ר נח חכםהפרשה עוסקת במנהיגות. מי מוסמך להיות מנהיג ומהם ההגבלות המוטלות עליו. המאמר מתמקד בבחירת המלך הנעשית בבחירה אנושית ובעקבות זאת הוא נבחר גם משמים.
צא צא איש הדמים!
ד"ר נח חכםתאריך פרסום: תשסז | |
שמעי בן גרא, מבית שאול, מאשים את דוד שהוא "איש דמים". על מה מבוססת האשמה זו? האם היא מוצדקת? מתוך עיון בסיפורים על מותם של אנשי בית שאול, נראה כי דוד אף פעם אינו אחראי לשפיכות הדמים, ומקפיד להמנע ממנה, ותמיד מדגיש את סלידתו משפיכות הדמים. מסיבה זו הוא גם מצווה את שלמה להרוג את יואב.
פרשנים או דרשנים - היחס למקרא בימי בית שני
ד"ר נח חכםתאריך פרסום: תשעג | |
מקובל להניח, כי הפרשנות הקדומה ביותר המצויה בידינו היא זו של חז"ל. ברם, מצויים בידינו כתבים רבים מימי הבית השני, שבהם נחשפת פרשנותם ודרשנותם של חכמי התקופה הזו. בהרצאה נכיר את החיבורים השונים ששימרו בידינו פירושים אלה, וכן נלמד מקצת מפירושיהם של קדמונים אלה, בעיקר לספר בראשית.
על הבצורת
ד"ר נח חכםהבצורת היא תופעה מוכרת בארץ ישראל. כבר מימי האבות אנו שומעים על רעב שפוקד את הארץ. במאמר נסקור ארבע פרשיות רעב המובאות אצל הנביאים. בכל אחד מהמקרים ננסה להבין את הקשרה של הנבואה, זמנה, ומה הם מרכיבי נבואה על הבצורת והרעב
המאמר נערך ע"י צוות אתר דעת, מתוך: סיני שנה ט' כרך י"ז
חג הסוכות - במרכז
ד"ר נח חכםסמכות וזכויות
ד"ר נח חכםנשים שאננות
ד"ר נח חכםתפילה על הבצורת
ד"ר נח חכםשלושה ימי צום ותפילה
ד"ר נח חכםספר משלי - מבנה ומשמעות
ד"ר נח חכם |בשיעור נלמד על מבנהו של ספר משלי. נראה את הקבצים השונים המופיעים בו ונשווה ביניהם, הן בתוכנם והן בסגנונם.
משם נמשיך וניגע בנושא החכמה. נבחן מה טיבה של החכמה הנזכרת בספר, נלמד מה מאפיין אותה ונראה לכך דוגמאות ממקומות שונים בספר.
חיות ומלכויות
ד"ר נח חכםעל רדיפות היהודים
ד"ר נח חכםכתובת מוכרת
ד"ר נח חכםשאלת מליון הדולר
ד"ר נח חכםלהיות שונה זה משתלם
ד"ר נח חכםהמלך עדיין כאן
ד"ר נח חכםמדריך ליהודי המשתלב
ד"ר נח חכםזה סופו של כל שחצן
ד"ר נח חכםשִׁבְעִים שָׁבֻעִים
ד"ר נח חכםחזון הגאולה
ד"ר נח חכםתפילותיו של דניאל
ד"ר נח חכםקץ ההסטוריה
ד"ר נח חכםמזימת בגתן ותרש והסיבות לשנאת היהודים
ד"ר נח חכםתאריך פרסום: תשע"ה | | שעה ו- 1 דקות
האם מגילת אסתר דנה בחיי היהודים בגולה, או שמא בהתעוררות הגאולה?
בתרגום המגילה ליוונית ישנם שינויים ודגשים המאירים במגילה מסר חבוי - חיי היהודים בגולה הם שבריריים, והדרך הטובה להתמודד אתם היא על ידי נאמנות למלכות.שיבת ציון - הזדמנות שהוחמצה?
ד"ר נח חכםתאריך פרסום: תשעט | | שעה ו- 5 דקות
בשיעור נעיין ברקע ההיסטורי לספרי עזרא ונחמיה ובאירועים המתרחשים בתקופת, בעיקר בניין המקדש ובניית חומת ירושלים. נראה שהכתוב מדגיש את הקשיים והאתגרים שהיו מנת חלקם של שבי ציון. המקדש והחומה נבנו רק לאחר זמן רב, בעקבות עידוד הנביאים ובזכות עזרת ה' ועזרת המלך. נבואות הנחמה הגדולות לא התקיימו. בכך ספרים אלה מלמדים על הכישלון הגדול של הזדמנות היסטורית זו.
שימוש בקונקורדנציה ובמילון בלימוד תנך
ד"ר נח חכםתאריך פרסום: תשס"א | | שעה ו- 3 דקות
המילון והקונקורדנציה יכולים לשמש אותנו ככלי עזר מאוד שימושיים על מנת להבין בצורה טובה יותר פרשיות בתנ"ך. במהלך השיעור נדגים זאת באמצעות המילה חסד, שמשמעותה המודרנית היא לפנים משורת הדין ואילו בתנ"ך משמעותו של החסד הוא ברית.
תרגום השבעים - התנ"ך של יהודי מצרים
ד"ר נח חכםתאריך פרסום: תשפ"ב | | שעה ו- 5 דקות
תרגום אף פעם אינו יכול להיות מילולי. הוא חייב להיות פרשני, ופרשנות זו נוגעת הרבה פעמים בעניינים אקטואליים ואתגרים רוחניים המטרידים את המתרגמים וסביבתם. לאחר שנלמד על התהוות התרגום, נבחן כמה מקרים של תרגום שאינו מילולי, וננסה לשחזר את עולמם הרוחני והתרבותי של היהודים שקראו ולמדו את תרגום השבעים, התרגום היווני הקדום של המקרא.