בתמורה לעצים ולזהב, נתן שלמה למלך צור חלקים מ"ארץ כבול". מְצָד מבוצר שנחשף בחפירות באזור הגליל מאפשר לנו לתת נקודת ציון משוערת.

 

חירם מלך צור מספק לשלמה המלך עצי ארזים, עצי ברושים וזהב לבניית בית ה' ובית המלך, ובתמורה שלמה נותן לחירם עשרים ערים בארץ הגליל, המכונים "ארץ כבול" (יא-יג). בנוסף למדנו שכל שנה סיפק שלמה כמויות גדולות של חיטה ושמן לחירם (ה', כה). איפה נמצאת ארץ כבול? האם ניתן להצביע על אזור הגבול בין ממלכת צור וממלכת ישראל?

חפירות ארכיאולוגיות שנערכו על ידי צבי גל חשפו מצד מבוצר מתקופת הברזל בחורבת ראש זית, במפגש בין הרי הגליל התחתון המערבי ומישור עכו, כ-1.5 ק"מ צפונית לכפר הערבי של ימינו 'כאבול'. המצד נהרס בחורבן כבד, וממצאים רבים נקברו מתחת להריסותיו. כלי החרס בחדרי המצד כללו הרבה מאוד קנקני אגירה ששימשו לאחסון תוצרת חקלאית (בחלקם נתגלו גרעיני חיטה מפוחמים ובאחרים עקבות שריפה, אולי של שמן זית), והתכולה המצטברת בקנקנים הוערכה בכ-13,000 ליטר. כמו כן, נמצאו כלי עבודה חקלאיים עשויים ברזל, מגופות טין ומשקולות, וגם קנקן שעליו רשום "חמר", קרי יין (דברים ל"ב, יד). הממצאים מעידים על התפקיד המינהלי-ממלכתי שמילא המצד.

בנוסף, נמצאה כמות גדולה של קערות ופכיות מעוטרות מיוחדות מתוצרת קפריסין המכונות "כלי שחור על אדום", ופכים מעוטרים מתוצרת פיניקיה. נתגלה גם חותם ברונזה ייחודי בעל מוטיבים פיניקיים.

המצד מתוארך למאה העשירית עד התשיעית לפני הספירה, לתקופה של ממלכת שלמה, והממצאים בתוכו מלמדים על נוכחות פיניקית, ועל אחסון והעברת תוצרת חקלאית מצפון ישראל לפיניקיה. הקירבה של המצד לכפר כאבול של ימינו, שם לא נמצאו שרידים מתקופת הברזל, מאפשרת להציע שחורבת ראש זית היא כבול של תקופת המקרא.

כתבו: צביקה גל וירדנה אלכסנדר, רשות העתיקות

באדיבות אתר 929