פרק כ"ד בדברי הימים א' נשמע כרשימה משעממת של שמות ומספרים. אך לאמיתו של דבר פותח פרק זה בפנינו פתח לנושא מעניין של עבודת המקדש בירושלים: סדר עבודתם של הכוהנים, וחלוקתם למשמרות.
הכוהנים אינם עובדים כולם במקדש בבת אחת, אלא מחולקים למשמרות. כל משמרת עולה לירושלים ועובדת במקדש שבוע אחד, ולאחר תום מחזור של המשמרות, חוזרת המשמרת הראשונה לעבודה, וחוזר חלילה.
בימי החגים מרובה עבודת המקדש, ובימים אלה עולות כל המשמרות לירושלים, וכולם עובדים את עבודת המקדש.
לכל משמרת אדם אחראי, הוא ראש המשמר, הממונה על המשמרת כולה. ראש המשמר מחלק את המשמרת לבתי אבות, וכל בית אב עובד יום אחד מתוך שבוע עבודה של המשמרת. גם בתי האבות מופעלים על ידי אדם אחד, הוא ראש בית אב האחראי לעבודת היום של בית האב שהוא ממונה עליו.
כמה משמרות כוהנים היו?
מסורת המובאת במסכת תענית מספרת על שנים או שלשה שלבים בחלוקת הכוהנים למשמרות. לפי מסורת אחת היו שלשה שלבים בחלוקה: משה חילק את הכוהנים לשמונה משמרות: ארבע ממשפחת אלעזר, וארבע ממשפחת איתמר. שמואל הנביא הכפיל את מספר המשמרות, כאשר היו יותר כוהנים, והעמיד את מספר המשמרות על שש עשרה. ואילו דוד העמיד את מספר המשמרות על עשרים וארבע משמרות, הוא המספר הסופי והידוע של משמרות הכהונה.
מספר פסוקים בפרקנו מתארים את החלוקה המחודשת של משמרות הכהונה בימי דוד המלך.
"וימצאו בני אלעזר רבים לראשי הגברים מן בני איתמר, ויחלקום לבני אלעזר ראשים לבית אבות ששה עשר, ולבני איתמר לבית אבותם שמונה" (ד).
לפי פסוק זה, ברבות השנים התרבו בני משפחת אלעזר, ומספר הכוהנים במשפחה היה כפול ממשפחת בני איתמר. משום כך חילק דוד את המשמרות מחדש: לא עוד שמונה משמרות לכל משפחה, אלא שש עשרה משמרות למשפחת אלעזר, ושמונה למשפחת איתמר.
החלוקה נעשתה בגורל: "ויחלקום בגורלות אלה עם אלה, כי היו שרי קודש ושרי האלהים מבני אלעזר ומבני איתמר" (ה).
"ויכתבם שמעיה בן נתנאל הסופר מן הלוי לפני המלך, והשרים וצדוק הכוהן ואחימלך בן אביתר וראשי האבות לכהנים וללויים, בית אב אחד אחוז לאלעזר, ואחוז אחוז לאיתמר" (ו). -
הפסוק קשה. וניתן להבינו בכמה דרכים. אולי נבין אותו אם נזכור כי בחלוקה החדשה חילק דוד את משמרות בני אלעזר לשנים: במקום שמונה משמרות, הרכיב שש עשרה משמרות. אם כן, אולי זה הפירוש: "בית אב אחד אחוז לאלעזר" - כל בית אב ממשפחת אלעזר אחז ממנו דוד והרכיב ממנו בית אב נוסף; "ואחוז אחוז לאיתמר" - משמרות איתמר נשארו באחיזתן הישנה; המשמרות האחוזות לאיתמר נשארו אחוזות כפי שהן: לא חל בהן כל שינוי.
נערך ע"י צוות אתר התנך
לקריאת המאמר המלא מתוך אתר דעת