בפרקנו מתארת התורה באריכות את סדר מחנה ישראל במדבר. מדוע הוצרכה התורה לעסוק בהרחבה בעניין הנראה בעינינו כנושא שולי ופעוט? אין זאת כי אם מפני חשיבות השמירה על הסדר.
בפרקנו מתארת התורה באריכות את סדר מחנה ישראל במדבר. הפסוקים מפרטים את מיקומו המדויק של כל אחד מדגלי השבטים בשעת חניית המחנה ובשעת נסיעתו. השאלה שמתעוררת מאליה היא: מדוע התורה הוצרכה לעסוק בהרחבה בנושא סדר מחנה ישראל במדבר, עניין הנראה בעינינו כנושא שולי ופעוט?
באחת משיחותיו מביא ר' ירוחם הלוי ליבוביץ, המשגיח ממיר, משל שהיה אומר ר' שמחה זיסל, כדי להסביר את חשיבותו של הסדר:
סדר דומה לקשר שבשלשלת של מרגליות, שאף שהעיקר הלא הם המרגליות, והקשר שבשלשלת הלא הוא באמת רק דבר טפל, אבל מכל מקום אם יתירו זה הקשר הנה יפלו כל המרגליות ארצה, כן הוא ענין של סדר, סדר הוא השומר כל טוב שבעולם, אף על פי שהוא לעצמו איננו אלא דבר של טפל. אם האדם הוא מסודר אז התורה והתפילה וכל המצוות שלו שמורים ובטוחים בקיומם, ואם לאו חס וחלילה כל המרגליות יפלו ארצה. צריך האדם לקום משנתו בזמן קבוע, להתפלל בזמן קבוע, להתחיל לימודו בזמן קבוע, וגם לפסוק מלימודו צריך להיות בזמן קבוע.
ראיה נוספת להכרחיות הסדר מביא ר' ירוחם מעולם הטבע שמונהג ומסודר בסדר ודיוק מופלא:
כל הבריאה מתנהגת בסידור נורא, לו איזה דבר ישנה זמנו אפילו בחוט השערה היה העולם חרב מיד, אם השמש זורח במוקדם רגעים אחדים, מיד היו יוצאים חורבנות נוראים ח"ו... סדר הוא דבר אשר הכל תלוי בו, ובלעדיו לא יוכל להתקיים שום דבר... סדר הוא מן המעלות היותר גדולות, וכמעט שהוא עטרת כל המעלות.
את דבריו הוא מסיים בתשובה לשאלה בה פתחנו:
אחר כל דברינו אלה נבין כי פשוט מה שהפליגה תורה כל כך בעניין הסדר של הדגלים, והרוצה לדעת חומר עונש ביטול סדרים, יתבונן במה שלמדנו כי משורר ששיער חייב מיתה (ערכין דף י"א) מפני שעבר על חוק הסדר.
נערך ע"י צוות אתר התנ"ך
לקריאת המאמר המלא באדיבות אתר VBM של ישיבת הר עציון