בגמרא מתואר ויכוח בין ישעיהו לחזקיהו בנוגע לאפשרות להשפיע על גזרות שמים. האם חזקיהו צדק?

 

הגמרא בברכות (דף י' ע"א) מתארת מחלוקת בין ישעיהו וחזקיהו אם יש אפשרות לבטל או לשנות גזרה. המחלוקת נסובה סביב הגזרה שלחזקיהו יצאו בנים רשעים (מנשה). חזקיהו מנסה להלחם בגזירה הזו - בתחילה על ידי המנעות מהולדה, ולאחר מכן על ידי נישואין לבתו של ישעיהו שתגביר את זכויותיהם. ישעיהו לעומתו חוזר ואומר שאין לעסוק בחשבונות שמים, ומותיר את חזקיהו בחוסר תקווה, כיוון שכבר נגזרה גזרה.

הדיון מסתיים בכך שחזקיהו מגרש את ישעיהו ופונה להתפלל מתוך אמונה שתמיד ניתן לשנות: ''בן אמוץ כלה נבואתך וצא, כך מקובלני מבית אבי אבא, אפילו חרב חדה מונחת על צווארו של אדם, אל ימנע עצמו מן הרחמים''.

האם אכן הועילה תפילת חזקיהו?

אפשרות אחת היא לראות את חזרתו בתשובה של מנשה, המתוארת בדברי הימים (דבהי"ב ל"ג, י-כ), כתיקון שהתרחש בזכות תפילת חזקיהו. אך במסכת סנהדרין (דף ק"ב ע"ב) נחלקו רבי יהודה וחכמים אם למנשה יש חלק לעולם הבא. לדעת ר' יהודה החורבן הגיע למרות שמנשה עשה תשובה כיוון שהדורות אחריו המשיכו את דרכיו. אך לדעת חכמים החורבן היה בגלל המעשים הרעים של מנשה, ולא הספיקה תשובתו על מנת להפר את הגזרה. ניתן לראות במחלוקת זו גם מחלוקת בדבר יעילותה של תפילת חזקיהו - האם התשובה שעשה מנשה מתקנת את הגזרה שהיתה על חזקיהו.

אפשרות נוספת חבויה בספר תרי עשר: 'דְּבַר־ה' אֲשֶׁר הָיָה אֶל־צְפַנְיָה בֶּן־כּוּשִׁי בֶן־גְּדַלְיָה בֶּן־אֲמַרְיָה בֶּן־חִזְקִיָּה בִּימֵי יֹאשִׁיָּהוּ בֶן־אָמוֹן מֶלֶךְ יְהוּדָה' (צפניה א', א). וכתב שם האבן עזרא, "הזכיר הכתוב שמות האבות עד שהגיע לנכבד והוא חזקיהו המלך" - כלומר, צפניה היה צאצא ישיר של חזקיהו המלך, ואמריה היה אח של מנשה. אם כן, על פי מה שאמרו חז''ל (מגילה דף ט"ו ע"א) שכל נביא שמוזכר שמו ושם אבותיו בידוע שהוא צדיק בן צדיק, מבואר שלחזקיהו נולד בן נוסף, לאחר לידת מנשה, והוא היה צדיק, למרות הגזרה שיצאו ממנו בנים שאינם הגונים.

הכותבים במדור זה הינם חברי ארגון נח"ת - נער חובב תנ"ך, המהווה בית ללימוד התנ"ך בידי הנוער