מדוע דניאל שרוי באבלות בפרקנו אם אנו נמצאים בימיו של כורש, המלך הפרסי שהביא לבנייתו המחודשת של בית המקדש השני?
החזון האחרון (י'-י"ב) הוא מימי כורש מלך פרס, המלך שהחליף את דרייווש כעבור חודשים ספורים (ועל פי כמה מן המסורות היה חתנו). המקרא מספר על כורש בעיקר בשני מקומות. בישעיהו ובספר עזרא שפותח בהצהרת כורש בעת שעלה למלכותו: "וּבִשְׁנַת אַחַת לְכוֹרֶשׁ מֶלֶךְ פָּרַס לִכְלוֹת דְּבַר ה' מִפִּי יִרְמְיָה הֵעִיר ה' אֶת רוּחַ כֹּרֶשׁ מֶלֶךְ פָּרַס וַיַּעֲבֶר קוֹל בְּכָל מַלְכוּתוֹ וְגַם בְּמִכְתָּב לֵאמֹר... מִי בָכֶם מִכָּל עַמּוֹ יְהִי אֱלֹהָיו עִמּוֹ וְיַעַל לִירוּשָׁלִַם אֲשֶׁר בִּיהוּדָה וְיִבֶן אֶת בֵּית ה' אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל הוּא הָאֱלֹהִים אֲשֶׁר בִּירוּשָׁלִָם" (עזרא א', א-ג).
כורש נטה חסד ליהודים ופעל בשליחות ה', גם אם לא בידיעתו, לחולל את שיבת ציון ואת בניין הבית. תמונה זו אינה עולה בקנה אחד עם האבלות של דניאל בפרקנו: "בַּיָּמִים הָהֵם אֲנִי דָנִיֵּאל הָיִיתִי מִתְאַבֵּל שְׁלֹשָׁה שָׁבֻעִים יָמִים. לֶחֶם חֲמֻדוֹת לֹא אָכַלְתִּי וּבָשָׂר וָיַיִן לֹא בָא אֶל פִּי וְסוֹךְ לֹא סָכְתִּי עַד מְלֹאת שְׁלֹשֶׁת שָׁבֻעִים יָמִים" (ב-ג). הגאולה, תחילתה של שיבת ציון, החלה. המקדש החל להיבנות. הדברים נראים כמתנהלים כפי שאמר המלאך גבריאל לדניאל בחזון לאחר תפילתו (ט'). מדוע דניאל מתאבל? איך ייתכן שהוא ממשיך ומתאבל במהלך שלושה שבועות בחודש ניסן?
ייתכן שיש לכך קשר להפסקת בניית המקדש מיד אחרי התחלת בנייתו כפי שמתואר בעזרא: "ואז בטלה מלאכת בית האלוהים אשר בירושלים, והייתה בטלה עד שנת שתיים למלכות דריוש מלך פרס" (עזרא ד', כד, תרגום). המפרשים נחלקו בזהות המלך שביטל את בניית בית המקדש. גם במדרשים יש דעות שונות על כך. אנו נלך בשיטת רש"י (בפירושו לדניאל י', א, וכן בפירושו לעזרא ד', ה, ז, כג) והגמרא בראש השנה (ג:), שכורש עצמו ביטל את הרישיון שנתן ליהודים לבנות את המקדש, וחזר בו מהצהרתו הנדיבה בתחילת מלכותו.
כורש חזר בו מסיועו לבניין בית המקדש בעקבות הלחץ של צרי יהודה ובנימין, שראשי העולים בשיבת ציון, זרובבל בן שאלתיאל ויהושע בן יהוצדק, מנעו מהם מלהשתתף בבניין המקדש. עבודת הבית בטלה למשך שמונה עשרה שנים לאחר שהוקמה השורה הראשונה של האבנים. היא נתחדשה שוב בהוראת הנביאים חגי וזכריה בשנת שתיים לדרייווש, בלא נטילת רשות מן המלך. המלך דרייווש אישר בדיעבד את המשך הבנייה, ואף תמך בה. כך אפשר להבין מדוע דניאל אָבֵל בימי כורש ואף מדוע המלאך גבריאל מבשר לו על סוף מלכות פרס כנחמה עבורו.
נערך ע"י צוות אתר התנ"ך, מתוך הספר 'דניאל - גלות והתגלות', בהוצאת תבונות