סוגיית התלמוד מעלה רעיון מפתיע - הקב"ה מניח תפילין. ומיד מגיעה השאלה - אלו פסוקים כתובים בתפילין של הקב"ה? הדרשה כולה מתכתבת עם הפרק שלפנינו.
בסוגיה מופלאה בתלמוד הבבלי (ברכות ו עמ' א) דנים האמוראים בתפילין של הקב"ה. למרבה ההפתעה חכמים קובעים שגם הקב"ה מניח תפילין. וכמו שהתפילין של בני האדם מכילים בתוכם פרשיות מקראיות הכתובות על גבי קלף, כך גם התפילין של הקב"ה.
הדרשה פותחת בפסוק מהפרק שלנו:
"אמר רבי אבין בר רב אדא אמר רבי יצחק: מנין שהקדוש ברוך הוא מניח תפילין –
שנאמר "נשבע ה' בימינו ובזרוע עזו" (ישעיהו ס"ב, ח)
"בימינו" - זו תורה, שנאמר: "מימינו אש דת למו" (דברים ל"ג, ב),
"ובזרוע עזו" - אלו תפילין, שנאמר: "ה' עז לעמו יתן" (תהלים כ"ט, יא)...".
המדרש לוקח את הפסוק שבו נשבע ה' שיעשה את כל מה שהבטיח, וכדרך הנשבעים שאוחזים בידם חפץ קדוש, כך גם הקב"ה. מהם החפצים? התורה והתפילין. אם נרצה להבין את מהותם של התפילין, ראוי לעיין בפרשיות הכתובות בהן. עניין זה מוביל לשאלה המסקרנת - מה כתוב בתפילין של הקב"ה?
"אמר ליה רב נחמן בר יצחק לרב חייא בר אבין: הני תפילין דמרי עלמא מה כתיב בהו? (=אלו התפילין של אדון העולם מה כתוב בהם?)
אמר ליה: "ומי כעמך ישראל גוי אחד בארץ" (דברי הימים א י"ז, כא)".
בתפילין של הקב"ה מופיע הפסוק: "ומי כעמך ישראל גוי אחד בארץ". הבחירה הדרשנית בפסוק זה מבהירה עד כמה הדרשה אינה מנותקת מהפרק שלנו. התפילין של הקב"ה מבטאים את יחס הקרבה והאהבה בין הקב"ה לעם ישראל. עם ישראל הוא עמו יחידו של הקב"ה.
בפרק ס"ב מבטיח ה' לעם נישואין - עם ישראל יהפוך לכלתו של אלוקים: "וּמְשׂוֹשׂ חָתָן עַל כַּלָּה יָשִׂישׂ עָלַיִךְ אֱלֹהָיִךְ" (ה) וכך גם הפסוק בתפיליו של הקב"ה: "וּמִי כְּעַמְּךָ יִשְׂרָאֵל גּוֹי אֶחָד בָּאָרֶץ אֲשֶׁר הָלַךְ הָאֱלֹהִים לִפְדּוֹת לוֹ עָם לָשׂוּם לְךָ שֵׁם גְּדֻלּוֹת וְנֹרָאוֹת לְגָרֵשׁ מִפְּנֵי עַמְּךָ, אֲשֶׁר פָּדִיתָ מִמִּצְרַיִם, גּוֹיִם" (דברי הימים א י"ז, כא).
תפיליו של הקב"ה וההצהרה שיש בהם הם חלק מנבואתו של ישעיהו לישועה הקרובה לבא – אז ואולי גם בימינו?
באדיבות אתר 929