לפניכם קטע מתוך דף הלימוד של "מתן על הפרק" בו תמצאו שאלות מנחות והרחבות לעיון והעמקה בפרק:

 

בעוד הנבואה הקודמת עסקה בירושלים ויושביה, בנבואה בפרק ו׳ פונה הנביא אל הרי ישראל ומנבא עליהם פורענות קשה. יחזקאל מפרט את החטאים שבגינם נענש העם בחורבן וגלות, תוך התמקדות בחטאי העבודה הזרה שיסודם בשנות מלכותו הארוכות של מנשה מלך יהודה.

א. ׳בֶּן אָדָם שִׂים פָּנֶיךָ אֶל הָרֵי יִשְׂרָאֵל וְהִנָּבֵא אֲלֵיהֶם׳ (ב) הנבואה פותחת בפניה נבואית יוצאת דופן אל הרי ישראל (ביטוי ייחודי לספר יחזקאל). מדוע פונה הנביא להרים בנבואת התוכחה על העבודה הזרה? ראו את דברי הרד"ק: ׳לפי שהיו עובדים על ההרים הרמים ועל הגבעות לאלהים שהיו נותנים שם ותחת כל עץ רענן שהיא באפיקים ובגאיות, אמר שיתנבא עליהם - כלומר כאילו מדבר כנגדם, כי הבמות והמזבחות והחמנים שבנויים עליהם יאבדו וישברו׳.

עיינו בויקרא י"ח,כח ונסו להציע פן נוסף למשמעות הפניה הנבואית להרים.

ב. 1) השוו בין תיאור החטאים והעונשים בפרקנו לבין תיאור החטאים בפרשת הקללות בויקרא כ"ו פסוקים ל-לג ו-מג, ועמדו על הזיקה הלשונית והתוכנית ביניהם. נסו לשער מדוע מתאר הנביא את החטאים והעונשים בלשון דומה לזו של פרשת הקללות.

2) עיינו בהמשך פרשת הקללות בויקרא (מד-מה) – כיצד משלימה ומרככת התוספת בפסוקים אלה את הנבואה הקשה בפרקנו?

ג. בנבואות הפורענות בפרקים ה׳-ו׳ חוזר כמה פעמים הביטוי ׳וידעו כי אני ה׳ דברתי׳, בשינויים קלים (ה׳,יג,טו,יז; ו׳,ז,י,יג,יד).

1) מהי תכלית העונשים הבאים על העם לפי פסוקים אלה, וכיצד תתגשם באמצעותם תכלית זו? ראו בייחוד את תיאור העונש בפרק ו׳ פסוקים ו-ז,יג.

2) על פי העיקרון העולה מן הפסוקים שלעיל ומנבואת ההקדשה (ב׳,ה), חשבו מדוע יחזקאל מרבה ומדייק בפרטי הפורענות העתידה לבוא.

למעבר לדף הלימוד המלא מתוך התכנית "מתן על הפרק"