לפניכם קטע מתוך דף הלימוד של "מתן על הפרק" בו תמצאו שאלות מנחות ודגשים לעיון והעמקה בפרק:

 

1. בפרק ח' פסוקים ו-ז מופיע שיר מיוחד במינו במגילה. בשונה משאר השירים שעסקו באהבתם של הדוד והרעיה, שיר זה מוקדש לתיאור עוזה של האהבה עצמה. נתמקד בדימויים הייחודיים ורבי העוצמה בשיר:

א. 'שִׂימֵנִי כַחוֹתָם עַל לִבֶּךָ, כַּחוֹתָם עַל זְרוֹעֶךָ' – מה מסמל כאן החותם? השוו לפסוקי 'שמע ישראל' - 'ואהבת את ה' אלוקיך בכל לבבך... והיו הדברים האלה... על לבבך... וקשרתם לאות על ידך'.

ב. במרכז השיר מופיעים שני דימויים לעוצמתה של האהבה. במה שונה האהבה המעוצבת בדימויים אלה מתיאורי האהבה האחרים במגילה? נסו לשער מה הקשר בין דימוי החותם לבין הקנאה הכרוכה באהבה.

2. שני השירים הבאים (ח', ח-י; ח', יא-יב) לקראת חתימת המגילה, מקבילים לשיר בפתיחתה (א', ה-ו), ומהווים המשך לתיאור עוצמת האהבה בפסוק ז.

א. ח', ח-י: 'אחות לנו קטנה'. בשיר זה מתואר מעין דו שיח בין האחים לרעיה. יחסם של האחים לרעיה תואר לעיל א', ה-ו: עמדו על השינוי ביחסם של האחים לרעיה בשני השירים ועל ההתפתחות בעמדתה העצמאית של הרעיה – מדוע אין היא מקבלת את עצתם הנראית לכאורה לטובתה?

ב. ח', יא-יב: 'כרם היה לשלמה'. גם כאן ישנה הקבלה לשיר בפרק א', ה-ו. הכרם מסמל במגילה את הרעיה ואת האהבה בינה ובין דודה, ובשני השירים יש לכרם משמעות ריאלית וסמלית כאחד. בחנו את הניגודים בשיר בין שלמה לבין הרעיה ביחסם לכרם. מה פשר הניגודים הללו לאור משמעותו הסמלית של הכרם? (היזכרו גם במספר נשות שלמה, מל"א י"א, ג).

ג. 'משל הכרם' כמשל על אהבה מופיע גם בישעיהו ה', א-ו - שימו לב לדמיון הלשוני הבולט בפתיחת שני המשלים (התחשבו גם בכינויו של שלמה – 'ידידיה'). מהו פתרון המשל בדברי ישעיהו (פסוק ז)? כיצד הוא עשוי להאיר את פשר המשל של שיר השירים?

למעבר לדף הלימוד המלא מתוך התכנית "מתן על הפרק"