יחזקאל ודניאל עוסקים שניהם בתחיית המתים, אך מה רב השוני ביניהם: בעוד שיחזקאל מדבר על תחיית האומה בשיבת ציון, הרי שדניאל מדבר על תחיית המתים של האדם הפרטי בקץ הימים.
גם יחזקאל וגם דניאל פועלים בגלות בבל, אך יש להם תפיסה שונה ביחס לגלות ולגאולה. יחזקאל רואה לנגד עיניו את המודל הקלאסי: בעקבות חטאי ישראל תגיע גלות, וכשיחזרו בתשובה תגיע הגאולה. לעומתו, דניאל לא מדבר על חטאים, ולא על תשובה, לא על גלות בבל ולא על שיבת ציון. חשבתם שהגלות באה כעונש לעם ישראל, ובקרוב תגיע בבל, תיפול ותגיע הגאולה? טעיתם. הגלות היא חלק מתוכנית אלוקית של מלכויות מתחלפות: מלכות שמחליפה מלכות שמחליפה מלכות, ובסוף תגיע מלכות שמים, בבוא הקץ.
ההבדל התהומי בין יחזקאל ובין דניאל משתקף בחזיונות שלהם על תחיית המתים.
בחזון העצמות היבשות אומר יחזקאל: "הָעֲצָמוֹת הָאֵלֶּה כָּל בֵּית יִשְׂרָאֵל הֵמָּה" (יחזקאל ל"ז, יא)- לא מדובר בתחיית אנשים מתים אלא בתחיית האומה. הגולים המיואשים אומרים: "יָבְשׁוּ עַצְמוֹתֵינוּ וְאָבְדָה תִקְוָתֵנוּ נִגְזַרְנוּ לָנוּ" (שם, יא), והנביא מעודדם שבקרוב תגיע גאולה: "הִנֵּה אֲנִי פֹתֵחַ אֶת קִבְרוֹתֵיכֶם וְהַעֲלֵיתִי אֶתְכֶם מִקִּבְרוֹתֵיכֶם עַמִּי וְהֵבֵאתִי אֶתְכֶם אֶל אַדְמַת יִשְׂרָאֵל" (שם, יב).
לעומת זאת בספר דניאל, תחיית המתים היא לאדם הפרטי. למה צריך את תחיית המתים? יש רוע בעולם, יש גזרות שמד ויהודים נהרגים על קידוש השם. לא יעלה על הדעת שהרוע ינצח. תחיית המתים מבטיחה - המתים יקומו לתחייה. המלאך אומר לדניאל: "סְתֹם הַדְּבָרִים וַחֲתֹם הַסֵּפֶר עַד עֵת קֵץ" (דניאל י"ב, ד) - אין לגלות את הקץ. הוא ממשיך ואומר: "אַשְׁרֵי הַמְחַכֶּה וְיַגִּיעַ לְיָמִים..." (שם, יב) - אתה רואה חזיונות על רוע שיהיה בעולם, אך עליך להמשיך להאמין שיגיע קץ הישועה.
יחזקאל ודניאל מייצגים שתי הנהגות שה' מנהיג בהן את עולמו, בו זמנית. ניתן לראות זאת בשירת "אני מאמין" וה"התקווה". "התקווה" מייצגת את חזון העצמות היבשות ובו התקווה "להיות עם חופשי בארצנו" - הקונקרטית, כאן ועכשיו. "אני מאמין" מבטא את האמונה ברגעים קשים, כשיש מלחמות ופיגועים, שבסוף תגיע גאולה שלמה: "אני מאמין באמונה שלמה בביאת המשיח ואף על פי שיתמהמה עם כל זה אחכה לו בכל יום שיבוא. אני מאמין שתהיה תחיית המתים בעת שיעלה רצון מאת הבורא יתברך שמו לעד ולנצח נצחים".
סוכם ונערך ע"י צוות אתר התנ"ך מתוך שיעור שהועבר בימי העיון בתנ"ך