לפניכם קטע מתוך דף הלימוד של "מתן על הפרק" בו תמצאו שאלות מנחות והרחבות לעיון והעמקה בפרק:

 

במרכז נבואת התוכחה המופיעה בפרק י"ב עומדים הכחש והמרמה המאפיינים את מעשי העם בתקופת הושע. במהלך הפרק משובצות כמה תמונות מחיי יעקב אבינו המשמשות בסיס ורקע לתוכחה לצאצאיו.

א. בפס' ג פותח הנביא ב'ריב' (=משפט) נגד העם, ומגולל את סיפור חיי יעקב אבי האומה (ד-ו). בפסוקים אלה מופיעות בקצרה שלוש תמונות מתוך חיי יעקב: סיפור הלידה, המאבק עם האיש במעבר יבוק, וההתגלות בבית אל. חשבו – מה תפקידן של תמונות אלה במשפטו של העם? השוו לפסוקים א-ב ולירמיהו ט',ג.

ב. "ויברח יעקב שדה ארם, ויעבוד ישראל באשה ובאשה שמר" (י"ב, יג). המפרשים נחלקים בשאלת משמעות האזכור. עיינו במפרשים הבאים ובחנו את ההצעות השונות להבנת הפסוק: מי המדבר בפסוק? האם מדובר בשבח או שמא בגנאי לעם ישראל?

רש"י: "ועוד זאת עשיתי לו כשהוצרך לברוח שדה ארם ידעתם איך שמרתיו".

רד"ק: "והם אינם זוכרים הטובה שעשיתי עם אביהם שברח מפני עשו אחיו. אף כשהיה שם הוצרך לעבוד את לבן בעבור אשה... ואני הוא שהייתי עמו וברכתיו ושב משם בעושר ובנכסים".

מצודת דוד: "ומי נתן לו זה הרכוש? הלא אני ואיך תאמר 'אך עשרתי מצאתי און לי' (פס' ט), 'כוחי ועוצם ידי עשו לי את החיל הזה'?"

מהר"י קרא: "ויברח יעקב – ולמה אין אתם לקוחים מוסר מיעקב אביכם ששמר ציווי אמו בשביל אשה, שציוותה עליו 'וישבת עמו ימים אחדים' והלך שם ועמד שם כ' שנה".

מלבי"ם: "הלא מפני רמאות ומרמה ברח יעקב מפני עשו לשדה ארם, כי רמה את עשו בדבר הבכורה והברכה וא"כ הלא גם יעקב עשה מרמה! ואח"כ בהיותו בבית לבן עבד בעבור אשה, שהיא רחל, ולבן רמה אותו ונתן לו את לאה ונתקיים המרמה בידו, כי אח"כ שמר את הצאן שנית באשה אחרת, והוצרך לשמור בעד שתי נשים, וא"כ כבר היה הרמאות נהוג מימי אבותינו..."

למעבר לדף הלימוד המלא מתוך התכנית "מתן על הפרק"